Ontvang hier ↓ jouw gratis Business Healing-kit bij diepgaande transformatie!

Kies Voor Jezelf: Begin Met Schrappen!

Van vertrouwen op de zekerheid buiten jezelf..

Het is zondagavond. Het hele gezin kijkt stil toe terwijl vader met ervaren hand het vlees aansnijdt. Moeder kookt de andere dagen en verzorgt de hele week de kinderen. Manlief werkt zijn hele leven voor dezelfde baas. Tjonge, wat was het allemaal overzichtelijk in de jaren vijftig. Als je toen geboren werd lag je leven al veel meer vast dan nu. Het leven bestond uit zekerheden.

De jaren zestig brachten daar verandering in. Iedereen kon eindelijk een keuze maken wat hij of zij wilde in het leven, wat was deze generatie daar blij mee! Vrouwen konden opeens kiezen om ook te gaan werken. Je hoefde niet perse meer elke dag een rok aan. Door de nieuwe keuzes van de vrouw veranderde de wereld van de man net zo goed.

Keuzes staan echter ook garant voor onzekerheden. Sinds de jaren zestig is er een wildgroei ontstaan aan keuzemogelijkheden en daarmee ontstond steeds meer onzekerheid in de wereld om ons heen.

photo-1427805371062-cacdd21273f1

..naar vertrouwen op de zekerheid in jezelf

Tja, en daar zijn wij nu mooi klaar mee. Een halve eeuw geleden waren er zoveel zekerheden om je heen dat je helemaal niet naar jezelf hoefde te kijken, laat staan daarover na hoefde te denken. Nu er veel minder zekerheden om ons heen zijn, worden we gedwongen de zekerheid uit onszelf te halen. Je mag daarvoor op zoek gaan naar wie jij bent, wat jij wilt. Hoe kun je anders temidden van al die keuzemogelijkheden iets kiezen waar jij wat aan hebt? Dat is echter nog niet zo makkelijk. Hoe kom je daar in hemelsnaam achter?

Ga het avontuur aan..

Sinds de jaren zestig is er een hele jezelf-word-industrie uit de grond gestampt om ons te helpen dat te doen. Iedereen lijkt advies te kunnen geven over hoe jij Jij wordt.

Zoek het in jezelfZelfhulpboeken lezen, een coach bezoeken, in therapie gaan, mediteren: heel leuk allemaal, maar degene die het avontuur aangaat ben jij.

Niemand weet hoe jij denkt, welke blokkades er nog in de weg staan, om zicht op jezelf te krijgen. Jij zult zelf het tipje van de sluier steeds hoger moeten oplichten om ‘verlichting’ te verkrijgen.

..speur aanwijzingen op..

Het is net als een speurtocht van vroeger. Telkens vind je ergens in krijt op de stoep een nieuwe aanwijzing. Dat maakt het leven wel zo spannend. Toch lijkt het soms een heel gedoe om jezelf te Speurtochtworden, met alle consequenties vandien van de knopen die je doorhakt en de twijfel die over de resterende keuzes blijft hangen. Maar het kan ook een leuk gedoe zijn. Want als je eenmaal je leven meer hebt aangesloten op hoe jij in elkaar zit, word je gelukkiger. Schijnt. Ondertussen moet je nog even accepteren dat het ideale plaatje niet bestaat, compromissen liggen altijd op de loer.

.. begin met schrappen!

Mocht je het te druk hebben om op speurtocht te gaan, dan heb ik goed en slecht nieuws.

Eerst het goede nieuws: al die werk-aan-jezelf-dingen verhogen juist de stress-factor in je leven. Dus waarom zou je er nog aan beginnen? Dan nu het slechte nieuws. Dit geldt alleen als dit nog eens bovenop de rest van wat je al doet, terecht komt. Dus: wil je gemakkelijker voor jezelf kunnen kiezen, begin dan met het schrappen van activiteiten in je leven die je de minste energie geven. Dan heb je alvast stap één gezet richting een nieuw begin. Op naar de volgende aanwijzing!

Succes!

Warme groet,

Margaretha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.