Ontvang hier ↓ jouw gratis Business Healing-kit bij diepgaande transformatie!

Echtheid Werkt Aanstekelijk

sunset-hands-love-woman-medium

Ben jij enorm perfect, sterk en sociaal?
Ben jij alleen maar vol liefde en dankbaarheid?
Ben jij continue knap?
Voel jij je altijd dapper?
Maak jij nooit fouten?

Soms eisen we wel van onszelf dat we dit allemaal zijn. Iets met een hoge lat. 🙂

Maar nee.
Ieder mens is imperfect.
Jij hebt ook verdriet gekend, haat tegenover mensen en boosheid.
Jij bent niet een tijdschriftmodel of een wandelende encyclopedie.
Er zijn genoeg dagen dat je gewoon de dekens over je hoofd wilt trekken.
Je doet niet altijd alles goed.

Jij hebt ze allebei in je: goede en slechte kanten.

Maar doordat je je niet goed genoeg voelt, of niet slim genoeg, of niet mooi genoeg, enz., wil je niet dat iemand anders ontdekt dat je niet genoeg bent, dat je niet voldoet. Bijpassende overlevingstactiek: telkens van anderen willen horen dat we goed genoeg zijn, om bevestiging vragen. Als je naar buiten toe mooi weer speelt, perfect bent, krijg je vast bevestiging. Denk je. Dat is de enige methode om ervoor te zorgen dat mensen van je houden. Enorm sterk, of sociaal, of perfect zijn lukt alleen als je je mindere kanten en ‘slechte’ emoties niet laat zien. Denk je. Doordat je de ‘slechte’ emoties niet wilt voelen, voel je de ‘goede’ meestal ook niet. Door het afsluiten van je gevoel ontstaat er een leegte in jezelf, een verlangen om je goed te voelen.

En wat doe je met leegte? Opvullen! Je slaat aan het kleding kopen, sigaretjes roken, een chipszak leeg eten of een borreltje op zijn tijd. Even haal je daar een fijn gevoel uit, je behoefte wordt bevredigd, alleen duurt dat zolang als het duurt.

Maar nu komt het: Mensen kunnen juist van je houden in de mate waarin ze jou kennen. Des te meer je van jezelf laat zien, des te groter is hun liefde voor jou. Accepteer je imperfectie, sluit er vrede mee. Wees mild voor al jouw kanten. Wees je hele leven. Precies zoals jij bent, is genoeg.

Kwetsbaarheid:

Je open stellen om gekwetst te worden? Ook. Maar belangrijker nog: je open stellen om liefde te kunnen ontvangen. De ophaalbrug naar beneden laten, de soldaten als gastheer. Krokodillen in de slotgracht als vermaak. Zo ontstaat de mogelijkheid om je werkelijk te verbinden met mensen. Doordat je verbonden bent met jezelf, met alles in jou. Jij mag er zijn, met al je imperfecties. Daardoor begrijp je andere mensen ook sneller, met al hun imperfecties.

Waarom zou je je anders voordoen? Voor wie? En waarom? Mensen houden juist meer van je als ze niet alleen je lach, maar ook je tranen zien. Als jij je tranen laat zien, zorg je ervoor dat anderen de mogelijkheid hebben hun masker af te zetten. Echtheid werkt aanstekelijk.

Een spiraal naar boven ontstaat. Gun een ieder die je ontmoet degene te zijn die hij of zij werkelijk is. Zet iemand zijn of haar masker nog niet af als jij je open opstelt? Wees mild voor die ander, gun iedereen z’n eigen pad.

Een echte wereld begint bij jezelf. Probeer maar eens, experimenteer wat het met je doet. En wat het met anderen doet.

Veel plezier vooral! 🙂

Warme groet,

Margaretha

(ervaringsdeskundige: wilde altijd perfect zijn, maar merkt sinds kort de kracht van imperfectie).

P.S. Een tip:

Probeer eens in de gesprekken op je werk echt open te zijn, laat zien wie jij echt bent. Je zult merken dat dit over het algemeen enorm gewaardeerd wordt. Hierdoor ontstaan er andere gesprekken en je bereikt veel meer met elkaar doordat je open kunt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.